Ecoembes i FGC implanten màquines que recompensen per reciclar a les estacions.

  • S’han instal·lat màquines en 15 estacions de l’àrea metropolitana de Barcelona que recompensen els ciutadans per reciclar llaunes i ampolles de plàstic de begudes, i les pròximes setmanes se n’instal·laran en 5 estacions més.
  • Aquestes màquines de reciclatge formen part de RECICLOS, el Sistema de Devolució i Recompensa (SDR) desenvolupat per Ecoembes, que també funciona als contenidors grocs de 16 municipis de Catalunya.

Per primera vegada, els ciutadans catalans podran reciclar llaunes i ampolles de plàstic de begudes quan es trobin a les estacions de tren de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FCG) i obtenir recompenses en fer-ho. Això és possible gràcies a què FGC i Ecoembes, l’organització ambiental sense ànim de lucre que coordina el reciclatge d’envasos, han instal·lat màquines de reciclatge en 10 estacions de l’àrea metropolitana de Barcelona. La iniciativa s’han presentat avui a l’Espai Provença en un acte en què hi ha participat el president d’FGC, Ricard Font; el gerent d’Ecoembes a Catalunya, Xavier Balaguer, i el director de l’Agència de Residus de Catalunya, Josep Maria Tost.

Aquestes màquines de reciclar formen part de RECICLOS, el Sistema de Devolució i Recompensa (SDR) desenvolupat per Ecoembes i pel qual, a més de cuidar el medi ambient donant una segona vida a aquests residus, els ciutadans rebran recompenses amb les quals fomentar el transport sostenible (participant en sortejos per aconseguir bitllets de tren o patinets elèctrics) o ajudar els que més ho necessiten (contribuint a ajudar al Banc d’Aliments de Catalunya), entre d’altres. Aquest sistema ja funciona als contenidors grocs de 16 municipis catalans.

maquines ecoembes

On trobem les màquines

Les màquines de reciclatge es poden trobar a les estacions de Provença, Martorell Central, Pl. Espanya, Sarrià, L’Hospitalet Av. Carrilet, Universitat Autònoma, Sabadell Plaça Major, La Creu Alta, Can Feu | Gràcia i Vallparadís Universitat, Pl. Catalunya, Terrassa Rambla, Almeda, Igualada i Manresa Baixador. En total 15 màquines en 15 estacions i de cara a l’any vinent està previst que se n’instal·lin més en altres localitzacions.

maquina ecoembes

Detall interior màquina.

Com funcionen les màquines

Fer ús de la màquina de RECICLOS és molt senzill: els ciutadans només han de connectar-se a webapp, escanejar el codi de barres de l’envàs que volen reciclar, depositar-lo a una de les màquines disponibles i escanejar el codi QR que apareixerà a la pantalla. En fer-ho, obtindran punts, anomenats RECICLOS, que podran canviar per diferents recompenses disponibles.

Amb els incentius que rebin per reciclar a les màquines de les estacions d’FGC, la ciutadania podrà escollir fomentar el transport sostenible obtenint, entre altres premis, participacions en sortejos per bitllets de Ferrocarrils o patinets elèctrics. També podran contribuir a altres causes de caràcter solidari per ajudar la comunitat, tenint l’oportunitat de donar els seus punts al Banc d’Aliments de Catalunya.

app ecoembes
maquina ecoembes

Catalunya, pionera en apostar per RECICLOS

Catalunya va ser la primera regió en apostar per RECICLOS fa un any com a projecte pilot a quatre municipis, incorporant tecnologia als contenidors grocs del carrer. Avui ja són 16 les localitats catalanes on s’està incentivant el reciclatge a través d’aquest SDR. Durant el primer any, s’han generat més de 196.700 punts que els ciutadans han pogut bescanviar per diferents incentius amb els quals fomentar la mobilitat sostenible a la seva localitat o contribuir a causes socials, com donacions al Banc d’Aliments o a Creu Roja. Ara, amb les màquines a les estacions d’FGC, Catalunya torna a ser pionera en la seva aposta per RECICLOS, que s’estendran també a altres territoris de l’Estat fins a instal·lar un total de 100 màquines al llarg de 2020.

ecoembes logo

Sobre Ecoembes

Ecoembes és l’organització ambiental sense ànim de lucre que coordina el reciclatge dels envasos de plàstic, llaunes i briks (contenidor gro) i els envasos de paper i cartró (contenidor blau) a tot l’Estat. Al 2019 es van reciclar més d’1,5 milions de tones d’envasos de plàstic, llaunes, briks, i de paper i cartró a tot Espanya. Gràcies a aquesta xifra es van obtenir nombrosos beneficis ambientals: es va evitar l’emissió d’1,67 milions de tones de CO2 a l’atmosfera (l’equivalent al que emeten les centrals de carbó a Espanya durant dos mesos o a l’estalvi de 6,37 milions de MWh) i es van estalviar 20,74 milions de metros cúbics d’aigua.