Preguntes freqüents afectacions COVID-19

L’ATM de Barcelona, en coordinació amb els operadors de transport públic i les administracions consorciades, establirà els mecanismes per compensar els títols que no es puguin haver utilitzat durant els dies que duri aquesta situació excepcional.

Quan s’estableixin els mecanismes adients, passat aquest període d’emergència, s’informarà de què han de fer les persones usuàries per rebre la corresponent compensació. Fins llavors, recomanem evitar desplaçar-se en transport públic i utilitzar aquestes targetes. Els títols en qüestió s’han de guardar per tal de poder reclamar la compensació pertinent.

Podeu consultar els horaris d’FGC mitjançant el buscador que hi ha a la pàgina web fgc.cat, a l’app de la companyia i també a twitter @fgc

La situació d’emergència ha obligat a tancar la gran majoria de punts d’informació i atenció per la seguretat i salut de les persones usuàries i dels i les professionals de la xarxa de transport. Bona part dels tràmits i sol·licituds, també els bescanvis, queden ajornats fins que acabi la situació d’excepcionalitat.
Això inclou el supòsit d’aquells pensionistes que s’han de fer el carnet per primera vegada.

Logo faqs

Preguntes i respostes sobre la suspensió de tarifes en el transport públic de catalunya

Temporalment s’han deixat en suspens les tarifes vigents entre els dies 2 i 9 d’abril de 2020.

En virtut del Reial Decret-llei 10/2020, de 29 de març, s’ha limitat entre els dies 2 i 9 d’abril de 2020 el desplaçament de les persones, excepte aquelles que treballin en serveis essencials per al funcionament bàsic de la societat. La suspensió de les tarifes és un petit reconeixement a la tasca d’aquestes persones durant aquest període de màxima excepcionalitat.

Afecta a tot el transport públic de Catalunya integrat a alguna de les quatre ATMs existents o dependent de la Generalitat.

Pot viatjar qualsevol persona que estigui autoritzada en aquest període de temps, que és bàsicament el personal dels serveis essencials. La policia té l’encomana de vetllar el compliment d’aquesta restricció i pot demanar en qualsevol moment a qualsevol persona l’acreditació que es troba en aquesta situació. Altrament, seria obligat a retornar a casa i podria ser multat.

En principi, s’ha de validar el títol de transport. Pot utilitzar-se tant un títol vigent -i no se li descomptarà el viatge- com un títol esgotat o caducat o bé gratuït. També es pot fer servir un títol per a un nombre de zones diferent del trajecte a efectuar.

Per un triple motiu. En primer lloc, perquè cal comptar el nombre d’usuaris per a poder anar ajustant l’oferta a la demanda real i garantir que hi hagi prou capacitat perquè els usuaris puguin mantenir distàncies de seguretat entre ells. En segon lloc, perquè aquest és un hàbit que no s’ha de perdre. En tercer lloc, la tinença d’un títol de transport és rellevant a efectes de cobertura de l’Assegurança Obligatòria de Viatgers.

Pot haver-hi operadors de transport en què la tecnologia no permeti la validació de franc. En aquests casos, les cancel·ladores quedaran anul·lades. Es poden donar dues situacions:

  • Que hi hagi barreres d’accés. En aquest cas, el pas identificarà per proximitat la presència d’un usuari, el comptarà i obrirà la barrera que passi.
  • Que no hi hagi barreres d’accés (com seria el cas d’aquells autobusos en què no es pugui validar). En aquest cas, el conductor emetrà un bitllet per cada passatger que entri. Aquest bitllet no serà lliurat a l’usuari sinó que se’l quedarà el mateix conductor. Per a aquesta operació de comptatge, no cal cap interacció entre l’usuari i el conductor.

S’ha de fer exactament igual com fins ara.

S’ha de viatjar sempre amb bitllet (en possessió del viatger o, en el cas anteriorment explicat, del conductor). Cal recordar que també s’admeten els bitllets caducats i esgotats.

Sí. Alguns operadors de transport oferiran títols d’un sol viatge sense cost. També es podran comprar els títols habituals. En aquest cas, en passar-los per la cancel·ladora no els serà descomptat cap viatge. Als títols comprats aquests dies els serà d’aplicació els criteris de compensació econòmica que s’establiran un cop superada l’emergència per a aquells títols amb data de caducitat que no s’hagin utilitzat del tot per causa de la mobilitat restringida.

Els operadors de transport informaran clarament com s’ha d’actuar en cada cas. Consulteu els seus portals i aplicacions i estigueu atents a les indicacions d’estacions, parades i vehicles.